Under 2. verdenskrig var molybden svært viktig for rustningsindustrien. Tyskerne bygget store festningsanlegg rundt Knaben. I 1943 ble gruvene to ganger angrepet av allierte bombefly. Det ene angrepet kom på samme dag som den kjente Tungtvannsaksjonen på Vemork!

Det har vært ordinær gruvedrift, med enkelte stopp fra 1885 til Knaben II ble stengt i 1973. Knaben II var da Vest-Europas største molybdensulfidgruve. Gruveselskapet og arbeiderne forlot Knaben 1 mai 1973. Gruvebyen, gruvene bygningene, skolen, Knaben Kapell og alle boligene ble stående igjen. Heldigvis ble ikke boligene stående tomme, men ble overtatt av familier og ferierende. Nye hyttefelt har kommet i de senere år. Knaben er en feriedestinasjon med en spennende historie – en ferie med någe attått.

Som eneste gruveby i Norge har Knaben et intakt heishus, heistårn og vaskeri. Under fjellet skjuler det seg hele 21 etasjer som var opparbeidet for å utvinne molybden. Heishus, heistårn og Vaskeriet fra gruven kalt Knaben II troner øverst i Knabedalen og setter et unikt preg på stedet.

Knaben Gruvemuseum

Knaben Gruvemuseum

Knaben Gruvemuseum holder til i gruveselskapets gamle administrasjonsbygg i gruvebakken. Det gamle administrasjonsbygget fra Knaben Molybdengruver AS viser Knabens gruve- og krigshistorie. Andre etasje i museet er innredet slik det var da direktøren i sin tid bodde her. I museumshagen er det sandkasse med molybden, piknikkbord og bålpanne. Besøk Gruvemuseet før eller etter gruvevandring, på vei opp til Vaskeriet eller ned fra fjellturen.

Sommerstid har vi publikumsåpent lørdager og søndager, utenfor sesong er det mulig for små og store grupper å bestille omvisning via Knabens Venner.

Hør lydklipp fra gruvedriften på KnabenSe film fra omvisning besøksgruva på Knaben

Åpningstider sommeren 2024

Knaben gruvemuseum 

Helger f.o.m. 21.juni t.o.m. 11.august.

  • fredager, lørdager, søndager kl. 11.00-16.00

Inngang kr. 50,-

Gratis for barn under 10 år.

 

Omvisning i gruva

Hver søndag f.o.m. 30.juni t.o.m. 25.august.

Inngang kr. 100,-

Gratis for barn under 16 år.

Oppmøte ved Heishuset (den flate grønne og gule bygningen) kl. 13.00.

For omvisninger utenom søndag/sesong for grupper, ta kontakt med Knabens Venner på tlf. 930 92 841 eller e-post ivar.krageland@lyse.net

Åpningstider
Besøksgruva

Knaben besøksgruve

Bli med på vår populære guidede tur i «Den forlatte gruva», og vi lover deg en opplevelse du sent vil glemme!

Omvisningen varer i 1 time og det er lurt å kle seg, da gruvene holder konstant 7 grader – sommer som vinter.

Se video her.

Galleri

Gruvedriften på Knaben ble lagt ned i 1973, men en liten del av det som var store gruvehaller og ganger er tilgjengelig for besøk. Du kan oppleve «Den forlatte gruva»  på sommerstid eller gjennom året ved å bestille omvisning. Se her!

Fakta

Hvordan komme seg dit?

Se veibeskrivelseKart

Sommer & høst

Barmarksesongen foregår i mai-juni og august-oktober.

Sommer og høst