Magne Haugland foran utløa på Vestheia i Kvås med flydøra som ble revet av det amerikanske B-17 flyet etter at det hadde bombet Knaben. I denne utløa ble fire amerikanske flygere lagt i skjul mens tyskerne gikk manngard i hele distriktet. (Foto: M. Haugland).

Søndag 5.mai kl.12.30 kan du bli med på en historisk vandretur hvor dramatisk krigshistorie vil bli gjenskapt på Hompland i Kvås.

Da Knaben gruver ble bombet i november 1943, ble et fly skutt ned og fire amerikanske fallskjermhoppere landet ved gården Hompland i Kvås.
Disse ble av lokalbefolkningen lagt i dekning i utløer, men tyskerne kom og fanget flygerne og 14 nordmenn ble arrestert. Under markeringen blir denne historien gjenskapt med fallskjermhopp fra fly, og de dramatiske krigshendelsene på gården blir iscenesatt av Austad teater.
Det blir tur inn til Steggeløa, hvor flygerne lå i dekning. Her blir det informasjon og tale av bl.a. Marla Dennis Hori, datter til en av flygerne.
Ei infotavle vil bli avduket av bl.a. en representant fra den amerikanske ambassaden. Salg av komper, pølser, kaffe, brus m.m.
Møt opp i god tid.
Lengde: 3 km på vei
Område: Hompland i Kvås, Lyngdal
Møtested: Homplandsveien 151. Kjør av rv.43 ved Vegge bedehus og følg skilt ”Stuestøl”.
Tid: 12.30
Naturlos: Magne Haugland
Arrangør: Lyngdal Historielag, Kvås bygdelag og Audnedal Historielag
Telefon: 901 45 871

https://www.facebook.com/events/445930834618600/?ref=newsfeed