Rådet om å unngå unødvendige fritidsreiser gjelder ikke lenger. Det er helt trygt å planlegge for norsk ferie, sa justisminister Monica Mæland på en pressekonferanse 4. mai.

Regjeringen la 7. mai frem plan for videre håndtering av covid-19 og en tidsplan for nedbygging av de mest inngripende tiltakene. De fleste spisesteder, attraksjoner, fornøyelsesparker og overnattingssteder åpner løpende fram mot sommeren.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttets nye råd for fritidsreiser vil være klare 15. mai og tre i kraft fra 1. juni. Dagens råd om å redusere fritidsreiser gjelder frem til 1. juni, og Folkehelseinstituttet oppfordrer til å planlegge reisene slik at du ikke bidrar til smittespredning mellom steder. Ved fritidsreiser er det ekstra viktig å holde seg til de generelle rådene:

  • Er du syk skal du ikke gjennomføre fritidsreiser, heller ikke til hytta. Da skal du være hjemme.
  • Du skal heller ikke reise eller dra på hytta når du er i karantene. Det eneste unntaket er når du er uten symptomer, og opphold på hytta er eneste måte å unngå nær kontakt med et covid-19-sykt hustandsmedlem.
  • Reis hjem, dersom tilstanden tillater det, hvis du blir syk mens du er på hytta eller på reise.
  • Ikke foreta reiser eller aktiviteter som gir økt risiko for at du får behov for redningstjenesten eller helsetjenesten.
  • Unngå kollektivtransport når det er mulig.
  • Sørg for å overholde helsemyndighetenes oppfordring om 1-2 meters avstand til andre i dine omgivelser. Vær i størst mulig grad bare sammen med dem du er sammen med til vanlig og er på reise med.
  • Unngå trengsel i butikker som er dimensjonert for færre mennesker. Ta om nødvendig med det du trenger hjemmefra.
  • Sjekk nettsiden til kommunen du skal reise til for å finne ut om de har lokale restriksjoner eller råd som er relevante. Du bør ikke belaste kommunen med å ta kontakt med dem for å sjekke dette ut, eller be om unntak hvis kommunen har lokale restriksjoner eller råd, men forholde deg til disse.

Annen informasjon:

  • Grensene er stengt for utlendinger uten oppholds- eller arbeidstillatelse. De vil bli bortvist fra grensen med hjemmel i smittevernloven. Alle norske borgere og personer som bor eller arbeider i Norge, slipper fortsatt inn i landet, inkludert EØS-borgere og deres familiemedlemmer som er bosatt eller arbeider i Norge. Det er innført midlertidig inn- og utreisekontroll på indre Schengen-grense.
  • Reisende som ikke har oppholds- eller arbeidstillatelse i Norge, skal forlate landet så fort som mulig.
  • De største flyplassene er åpne for en del internasjonale flighter, slik at turister/utlendinger kan reise ut, samt innenlandsflygninger som fortsatt går.
  • Transittpassasjerer: Friske personer uten symptomer kan ta fly til sin endelige destinasjon for å kunne være i karantene i eget hjem.
  • Alle som har opphold i Norge, som har reist utenfor landet skal i karantene i 10 dager, når de kommer til landet, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Har de symptomer, skal de straks isoleres. Dette gjelder ikke jobbpendlere mellom Norge, Sverige og Danmark. Reisende fra Sverige og Finland som kom til Norge 17. mars eller senere, må i 10 dagers karantene om de ønsker å bli i Norge.
  • Reisende som ikke har symptomer, kan reise til planlagt oppholdssted, men bør under reisen holde avstand til andre så langt det lar seg gjøre.
  • Nordmenn i utlandet må forholde seg til anbefalingene fra de lokale myndighetene. Spørsmål knyttet til hva man har rett til å få dekket økonomisk, må hver enkelt ta til sitt forsikringsselskap.

Oppdatert informasjon og råd om tiltak ved reiser finner du på Folkehelseinstituttet nettsted og se utdypende reiseråd på Helse Norges nettsider.

Hvis du tror du kan være smittet, ring fastlegen. Du skal kun ringe legevakten når du har behov for akutt helsehjelp.

Du kan også finne informasjon på nettstedene til Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) og Verdens helseorganisasjon (WHO):
European Centre for Disease Prevention and Control
World Health Organization